Do It Yourself (D.I.Y.) στα συστήματα ασφαλείας.Τι συμβαίνει στο ενδεχόμενο μίας κακής εγκατάστασης;

Do It Yourself (D.I.Y.) στα συστήματα ασφαλείας.Τι συμβαίνει στο ενδεχόμενο μίας κακής εγκατάστασης;

Αναμφίβολα τα DIY συστήματα ασφαλείας παρουσιάζουν ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Η έννοια του «Do It Yourself  ή κάντο µόνος σου» αναφέρεται στην διαδικασία κατά την οποία  ο αγοραστής-πελάτης αναλαμβάνει το κομμάτι τις κατασκευής, δηλαδή την συναρμολόγηση και στην συνέχεια την εγκατάσταση ενός προϊόντος.Ωστόσο θα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά αν ένα DIY σύστημα προσφέρει στον καταναλωτή την ίδια απόδοση με αυτή ενός επαγγελματικού. Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο συστημάτων για να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα τις διαφορές τους.

Ποια η διαφορά στην τιμή;

Αναμφίβολα ένα DIY σύστημα είναι φθηνότερο από ένα επαγγελματικό. Τα DIY kit αρχίζουν σταδιακά να κάνουν την εμφάνιση τους σε μεγάλες και γνωστές αλυσίδες καταστημάτων, ενώ σε λίγα χρόνια δεν αποκλείεται να τα δούμε και super market. Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά κάνει τη διαφορά στην τιμή; Αγοράζοντας ένα σύστημα από ένα επαγγελματία εγκαταστάτη θα πληρώσετε περισσότερα χρήματα. Θα πρέπει ωστόσο να θυμάστε, ότι δεν πληρώνετε μόνο το κόστος π.χ. του συναγερμού, αλλά και το εργατικό δυναμικό που το εγκαθιστά και φυσικά την συντήρηση, παράγοντες που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Κάτι που είναι εξίσου σημαντικό είναι ο χρόνος. Αν δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις ή τον χρόνο, η επιπλέον δαπάνη για την εγκατάσταση αξίζει το κόστος.

Εγγύηση

Ίσως να μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα εγκαθιστώντας μόνος σας ένα σύστημα ασφαλείας στο σπίτι. Μπορεί όμως να μην είναι καλή ιδέα, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις το σύστημα και τα περιφερειακά του (επαφές, κάμερες, ανιχνευτές κ.ά.) μπορεί να μην σας παρέχουν εγγύηση. Στην περίπτωση που υπάρχει εγγύηση θα πρέπει να τοποθετήσετε σωστά τις συσκευές (να μην τις εγκαταστήσετε εσφαλμένα ή τις βλάψετε), γιατί τότε θα ακυρωθεί. Από την άλλη πλευρά, όταν οι επαγγελματίες εγκαταστήσουν ένα σύστημα, θα λάβετε μια εγγύηση για τα προϊόντα την εργασία που πραγματοποιούν.

Πόσο δύσκολη είναι η εγκατάσταση ενός DIY προϊόντος;

Για όσους από εσάς που έχετε ασχοληθεί έστω και λίγο με την τεχνολογία θα διαπιστώσετε ότι η εγκατάσταση των ασύρματων συστημάτων οικιακής ασφάλειας είναι στην πραγματικότητα εύκολη. Τα συστήματα έρχονται με εγχειρίδια που εξηγούν πώς να ρυθμίσετε τα πάντα και οι εταιρίες που προσφέρουν τα συστήματα αυτά έχουν τεχνική υποστήριξη στην οποία μπορείτε να βασιστείτε σε περίπτωση που έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα με τη διαδικασία εγκατάστασης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα μπορούν να εγκαταστήσουν αυτά τα συστήματα. Ένας χρήστης εξακολουθεί να χρειάζεται βοήθεια (τεχνικές γνώσεις) για να βεβαιωθεί ότι τα πάντα έχουν ρυθμιστεί και λειτουργούν σωστά. Όταν πρόκειται για τα ενσύρματα συστήματα, τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμη πιο περίπλοκα. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ιδιοκτήτης θα χρειαστεί να κάνει τρύπες στους τοίχους ή άλλες τροποποιήσεις στο σπίτι και να μπει σε μπελάδες.

Τι συμβαίνει στο ενδεχόμενο μίας κακής εγκατάστασης;

Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που πολλοί άνθρωποι φοβούνται να εγκαταστήσουν τα DIY συστήματα ασφαλείας μόνοι τους στο σπίτι. Ένα λάθος θα μπορούσε να καταστήσει το σύστημα άχρηστο. Με ένα ασύρματο σύστημα το πρόβλημα μπορεί σταδιακά να λυθεί, ενσύρματα όμως; Αν κάνετε τρύπες σε λάθος τοίχο ή αν  δεν τροφοδοτήσετε σωστά τα καλώδια, θα προκύψουν διάφορα προβλήματα. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα εγκαταστήσετε μόνοι σας, απλώς ο πιστοποιημένος εγκαταστάτης, θα σας κάνει να αισθανθείτε μεγαλύτερη σιγουριά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης από έναν επαγγελματία;

Αρχικά ένας έμπειρος τεχνικός θα τοποθετήσει το σύστημα σωστά και θα δώσει συμβουλές στον τελικό χρήστη για το πώς λειτουργεί, τι να κάνει σε περίπτωση προβλήματος και ποιον να καλέσει. Ένα ακόμα πλεονέκτημα, είναι ότι ο εγκαταστάτης θα συζητήσει με τον πελάτη για τις ανάγκες του, θα του προτείνει εναλλακτικές λύσεις και φυσικά θα τον βοηθήσει να βρει το σύστημα που θα λειτουργήσει με τον καλύτερο τρόπο. Ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν μερικές φορές οι χρήστες όταν εγκαθιστούν ένα σύστημα από μόνοι τους, είναι ότι δεν γνωρίζουν τι χρειάζεται, ώστε να ασφαλίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την οικία τους. Για παράδειγμα, μπορεί να ξεχάσουν να ασφαλίσουν το γκαράζ, τα παράθυρα ή να τοποθετήσουν ένα αισθητήρα σε λάθος σημείο. Αυτό δυστυχώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον.

Τι προσφέρει όμως η εγκατάσταση ενός DIY προϊόντος σε σχέση με ένα επαγγελματικό;

Εδώ κύριος παράγοντας είναι όπως προαναφέραμε η εξοικονόμηση χρημάτων. Ωστόσο εγκαθιστώντας μία συσκευή ασφαλείας μόνοι μας, μπορούμε να κάνουμε μελλοντικά αλλαγές (τοποθέτηση σε άλλο σημείο της οικίας) ή να την προσαρμόσουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας. Ακόμα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τις περισσότερες φορές οι εγκαταστάτες εργάζονται κατά τις εργάσιμες ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει και ο ιδιοκτήτης να είναι σπίτι κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης. Έτσι ο χρήστης θα είναι σε θέση να προσαρμόσει το χρόνο του και να τοποθετήσει, μία κάμερα για παράδειγμα, τις ώρες και τις μέρες που εκείνος επιθυμεί ή δεν δουλεύει.

Παρακολούθηση

Μια υπηρεσία παρακολούθησης ή ένα ΚΛΣ μπορεί να παρακολουθεί το σπίτι όλο το εικοσιτετράωρο και να είναι σε θέση να αποστείλει ακόμα και την αστυνομία κατά τη διάρκεια μίας εισβολής ή και την πυροσβεστική υπηρεσία εάν υπάρχει πυρκαγιά. Όταν έχετε ένα DIY σύστημα, ίσως χρειαστεί να παρακολουθήσετε μόνοι σας. Δεν θα μπορείτε να παρακολουθήσετε τα πράγματα όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά συνήθως μπορείτε να έχετε ειδοποιήσεις που αποστέλλονται στο τηλέφωνό σας ή το λογαριασμό e-mail.

Τελικά τι επιλέγουμε;

Τόσο τα DIY όσο και τα επαγγελματικά προϊόντας ασφαλείας έχουν τα υπέρ και τα κατά τους, όπως μπορείτε να δείτε. Όταν θα μπείτε στη διαδικασία για να διαλέξετε ένα σύστημα ασφαλείας, εξετάστε την ποιότητα, την προστασία που προσφέρουν, τα χρήματα που σκοπεύετε να δαπανήσετε και φυσικά την ικανότητά σας στο να μπορείτε να εγκαταστήσετε το σύστημα από μόνοι σας. Αναμφίβολα τα DIY προϊόντα εξελίσσονται με τρομακτικούς ρυθμούς, ωστόσο ένα επαγγελματικό σύστημα ασφαλείας σε συνδυασμό με αρωγή ενός εγκαταστάτη, θα σας γλιτώσουν χρόνο και πολλές φορές μπελάδες…

πηγή:security report

Share this post


0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty